Mijn naam is Tineke B. en ik woon in Bruchterveld. Mij is gevraagd om, als inleiding op de themadienst van 29 maart, een stukje te schrijven over ‘The Home of Hope and Dreams’; een kinderhuis in Oeganda.

Hoe het ook alweer begon?
In 2005 ben ik, samen met een paar studiegenoten van de Pabo, op onderwijsexpeditie geweest naar Oeganda. Daar heb ik 2 weken mogen ervaren hoe het onderwijs in dit land geregeld is. Ik heb opleidingslocaties bezocht, les mogen geven, projecten bezocht die zijn opgezet door Nederlanders en gezien hoe het dagelijkse leven eruit ziet voor de meeste kinderen in dat land. Deze reis heeft een grote indruk achtergelaten op ons allemaal. Eén van deze studiegenoten, Gini Pullen uit Hardenberg, heeft na deze reis besloten dat ze terug wilde om daar te gaan helpen. Al snel ontstond haar toekomstdroom; een eigen kinderhuis in Oeganda. In 2009 zijn we met ons reisteam bij elkaar gaan zitten. Het bestuur werd gevormd en de voorbereidingen konden beginnen. Eind 2009 is Gini geëmigreerd naar Oeganda en op zoek gegaan naar een geschikte locatie. In januari 2010 werden de deuren van ‘The Home of Hope and Dreams’ geopend.

We zaten toen in een huurhuis waar plek was voor 8 kinderen. Na een jaar zijn we begonnen met de plannen voor het bouwen van een eigen kinderhuis. Dat scheelde ‘huur’ in de maand en we konden ook meer kinderen opvangen. In de regio waar we gevestigd zijn, Mpigi district, is namelijk 1 op de 4 kinderen wees. In 2012 hebben we een stuk grond gekocht en zijn we begonnen met de bouw van groot huis dat plaats heeft voor ruim 50 kinderen. Met behulp van sponsoren en door het houden van acties hebben we uiteindelijk genoeg geld bij elkaar gekregen om het nieuwe kinderhuis te kunnen bouwen.

Het kinderhuis
Inmiddels wonen we al ruim 5 jaar in het ‘nieuwe’ kinderhuis. Momenteel zorgen we voor 25 kinderen. De meeste kinderen die bij ons wonen hadden het niet gered zonder onze hulp. De verhalen zijn verschrikkelijk. Onze missie is het terugbrengen van hoop aan kinderen die de hoop verloren zijn, door ze zekerheid te geven van gezonde voeding, goed onderwijs, goede gezondheidszorg en een liefdevolle omgeving om op te groeien. Wanneer het ons lukt om familie te vinden van een kind, wordt gekeken of het mogelijk is om het kind (na een uitgebreid kennismakingstraject) veilig terug te plaatsen.

Dan volgt een lange periode van bezoeken en logeerpartijtjes om een veilige band op te bouwen. De kinderen vinden het vaak erg fijn om bij hun familie te zijn. Wanneer een kind uiteindelijk wordt teruggeplaatst, blijven we zeker toezicht houden.

Ook zijn we de laatste jaren gestart met het opzetten van een ‘eigen’ boerderij. Op deze manier hopen we deels zelfvoorzienend te worden. Het valt nog niet mee, maar met vallen en opstaan gaan we er wel achter komen wat het beste werkt.

Voor meer informatie over ons kinderhuis kunt u kijken op onze website; www.homeofhopeanddreams.org. Ook hebben we een Facebook-pagina; Kinderhuis Uganda.

Tijdens de themadienst van 29 maart zal Gini zelf aanwezig zijn om te vertellen over het kinderhuis. Deze dienst zal in het teken staan van ‘The Home of Hope and Dreams’. Komt u ook?

Groeten Tineke Bakker